Second-party adat

A second party (második feles) adatok lényegében valaki másnak az első feles adatai. Az adat felhasználója (vásárlója) ezeket az adatokat közvetlenül az adat tulajdonosától szerzi meg (vásárolja).
.

Második feles adatok (2nd party data) akkor keletkeznek, ha egy szervezet valaki más első feles adatait vásárolja meg, majd azt sikeresen egyezteti saját adatbázisával, így nyerve mélyebb rálátást a fogyasztói szegmenseinek szokásaira, egyúttal pedig elérést ugyanezen szegmensekhez a digitális hirdetési csatornákon keresztül.

A fentiekből eredően tulajdonságai megegyeznek az első feles adattípuséival, így a legtöbb esetben az alábbi forrásokból generálódó adatszegmensekről beszélhetünk:
• weblaptevékenység
• mobilapplikáció
• social media
• CRM
• fogyasztói kérdőívek

Globálisan az ilyen adatokra irányuló tranzakciók száma egyre nő, de fontos megjegyezni, hogy
még mindig a harmadik feles adattípus az adatpiac sarokköve.

Az első feles adattípus hatékonysága megkérdőjelezhetetlen a harmadik feles adatszegmensekhez képest, ám természetéből fakadóan az előbbi elérése jóval korlátozottabb az utóbbihoz képest.

A második feles adatok lényegében „újra csomagolt” első feles megegyezhet, megfelelő mennyiségben és forrásból vásárolva pedig elérésben is versenyképesek lehetnek. Ezzel tulajdonképpen ötvözik az
lehet általuk azok hátrányait.

A kiadók és más iparági szereplők egyre nagyobb figyelmet szentelnek annak, hogy miképp bővíthetnék értékesíthető adatállományukat, hiszen ily módon új bevételi forráshoz juthatnának. Napjainkban elsősorban ez a felismerés hajtja a második feles adattípusok piacát a bővülés irányába.

Kapcsolódó Szócikkek